En stöttande roll
Biblioteksutveckling arbetar med kompetenshöjande insatser för skolbibliotekspersonal och finns som praktiskt stöd till berörda för skolbibliotek som t ex skolledare och skolbibliotekssamordnare.
I skolbiblioteksutredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning SOU 2021:3 poängterar man vikten av att skolbibliotek är bemannade med fackutbildad personal. När det finns en skolbiblioteksverksamhet med utbildad personal, ändamålsenliga lokaler såväl som medier, som är väl förankrad och fungerar i samverkan med skolans pedagogiska verksamhet bidrar det till bättre måluppfyllelse för skolans elever. Biblioteksutveckling Östergötland arbetar för att detta ska kunna uppnås på alla skolor i Östergötland genom kompetenshöjande insatser för både skolbibliotekspersonal och lärare för att på detta sätt stärka samverkan kring läsfrämjande och medie- och informationskunnighet.
Viktiga frågor att arbeta med inom området skolbibliotek
- kompetensutveckling för skolbibliotekspersonal inom medie- och informationskunnighet och läsfrämjande
- stödja utveckling av skolbibliotekets pedagogiska och läsfrämjande roll inom skolan
- stödja skolbiblioteksutveckling i kommunerna
Nätverk
Skolbiblioteksverksamhet bedrivs ofta av enstaka personer i kommunerna vilket gör att ett fungerande nätverk kan bidra till att stärka yrkesrollen och ge stöd i det dagliga arbetet. Det finns ett nätverk för grundskolebiblioteken, Skolbibmeet samt en strategisk skolbiblioteksgrupp för utvecklingsfrågor för skolbibliotek i samarbete med biblioteksutveckling.
Strategiska skolbiblioteksgruppen
En arbetsgrupp för skolbiblioteken i Östergötland och Tranås (grundskole- och gymnasiebibliotek) som tillsammans med Biblioteksutveckling Östergötland arbetar med övergripande frågor och strategier för utveckling.
Senast uppdaterad
Kontakt
- Telefonnummer:010-103 93 21
- E-postadress:linda.savhammar@regionostergotland.se