biblioteksutveckling

Region Östergötland

Biblioteksutveckling

Mediedemokrati på folkbibliotek
Mediekonferensen 2025

Digital medverkan eller Linköpings huvudbibliotek

Också en ai visar medier - och böcker - när den ombeds skapa en bild av framtidens bibliotek.

Ta del av två färska rapporter om medier och mediesamarbeten, liksom Linköpings stadsbiblioteks förändring av biblioteksrummet och omflyttning av medier. Dessutom en dagsaktuell rapport från USA om läget för fri läsning där, liksom vad som sker med otillbörlig påverkan på svenska bibliotek.

Förvärva, försvara, gallra - repeat.
Vad som skulle kunna kallas för bibliotekens vardagsdemokratiska uppdrag består till stor del av att köpa in och hantera medier. Och att sedan kanske stå upp för det man väljer, eller väljer bort och att gallra bort det som är gammalt eller irrelevant. I årets upplaga av Mediekonferensen kikar vi på olika frågor kring mediernas vara eller ickevara i bibliotekshyllan. Det kommer att handla om: (O)Fri läsning, mediestrategiska dokument, mediesamarbeten, påverkansförsök - och att välja bort böcker, hyllor - och ett magasin - för att göra mer plats till barn och unga.

På årets mediekonferens, som i huvudsak är digital, möter ni:

  • Jenny Nilsson, som presenterar Jonas Söderholms rapport Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag. Om förhållande mellan policy och professionell kunskap och erfarenhet. Studien genomförs i en kontext av tilltagande rapportering om politiska påverkansförsök vilket också ges särskild uppmärksamhet i analysen.
  • Anders Söderbäck, som presenterar det utredningsarbete kring medieförsörjning som legat till grund för KB:s arbete med att stärka samverkan i det allmänna biblioteksväsendet, samt hur KB kommer jobba framåt med den nationella medieförsörjningen.
  • Marie Sääf och Åsa Lundin-Hedström, som berättar om Magasinet som försvann och projektet Kom in, där Linköpings stadsbibliotek på olika sätt försökt locka fler och nya besökare. Vi lägger fokus på förändringarna kring medier, flytt av hyllor och bokgallring för att skapa mer plats och ett mer inbjudande bibliotek för barn och unga.
  • Tricina Strong-Beebe, som ger en dagsfärsk bild av läget för skolbibliotek och bibliotek i USA i förhållande till det allt vanligare önskemålen att banna vissa böcker från undervisning och hyllor.
  • Jens Zingmark och Lovisa Olai, som beskriver läget för inrapporteringen från svenska bibliotek gällande otillbörlig påverkan.

Eftermiddagen ägnas åt presentationer, samtal och frågestund, också för publik via chat.

Konferensen är digital men det finns plats för publik Linköpings stadsbibliotek, vid scenen där vi sänder ifrån. Ange i anmälan om du kommer till Linköping. Digitala deltagare får länk sänd till sig i god tid före konferensen. Ett mer detaljerat tidschema kommer.

Jenny Nilsson är utredare på Svensk biblioteksförening, och de är beställare av rapporten Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag.
Jonas Söderholm har författat rapporten och är forskare på Bibliotekshögskolan i Borås.

Anders Söderbäck är utredare på KB och medförfattare till rapporten Nationell överblick för stärkt samverkan.

Tricina Strong Beebe är skolbibliotekarie på Burlington County Institute of Technology, New Jersey USA. Hon är engagerad i försvaret av fri läsning, i rollen som ordförande i den lokala skolbiblioteksföreningen, New Jersey Association of School Librarians (NJASL).

Jens Zingmark är bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Ett bibliotek som samlar böcker och annat som någonstans, någon gång, förbjudits eller censurerats.

Lovisa Olai är kommunikatör hos Svenska PEN, som tillsammans med Dawit Isaak-biblioteket arrangerar Banned Books Sverige och de, tillsammans med Svensk biblioteksförening, ligger också bakom projektet Otillbörlig påverkan.

Programmets detaljer kan förändras.

Här finns Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här finns Nationell överblick för stärkt samverkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Arrangörer av mediekonferensen är Biblioteksutveckling Östergötland, Bibliotek och litteratur VGR, Biblioteksutveckling Region Gävleborg och Sveriges depåbibliotek och lånecentral.



Det finns 386 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 31 januari klockan 19.00.

Skriv ditt förnamn här

Skriv ditt efternamn här

Skriv vilken organisation du tillhör här



Skriv din epostadress här

Skriv om arrangören behöver veta något om din anmälan

Kontakt

Peter ÅkessonBiblioteksutvecklareBiblioteksutveckling Östergötland
Region Östegötlands logotyp

Biblioteksutveckling Östergötland

Region Östergötland
Biblioteksutveckling Östergötland
581 85 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier