biblioteksutveckling

Region Östergötland

Biblioteksutveckling

AI i bibliotekens vardag

Equmeniakyrkan, Drottninggatan 22, Linköping

kvinna håller en bok och en telefon i handen. Bild på en AI i bakgrunden. Bokhyllor i bakgrunden

Böcker, berättelser och läsförståelse tror vi kommer att vara en ännu viktigare egenskap i framtiden. Litteratur kan förklara var vi kommer ifrån och vilka vi är. AI kan hjälpa oss att förstå vart vi är på väg.

Ni, som bibliotekspersonal, har ett oerhört viktigt jobb och under denna dag kommer vi att utforska hur AI kan underlätta bibliotekspersonalens vardag och hur AI kan främja kreativitet, läslust och förståelse. Det blir en dag där teori och praktik blandas och där förhoppningen är att du ska vilja, våga och veta hur du kan använda AI.

Anders Bjarby och Joel Rangsjö, båda med lång erfarenhet av AI, kommer leda oss genom dagen.

Program - kan förändras eftersom AI-världen är föränderlig

  • Kort introduktion till AI
  • Vad är AI? Grundläggande koncept och terminologi.
  • Fördjupning i Promptning och GPT-modeller
  • Introduktion till AI i ljud, bild och video
  • Workshop
    • Bygga en egen GPT
    • Text-till-tal och tal-till-text verktyg
    • Bygg ett interaktivt spel med AI

Det kommer finnas tid för diskussion och reflektion kring det ni får prova på.

Ta med en dator till workshopen!
OBS!
Eftersom det skall skapas konton på olika tjänster kan ni även behöva tillgång till en privat mejladress så ha koll på lösenord till denna.

Målgrupp: Folkbibliotekspersonal inom Götabiblioteken.
OBS! Om du jobbar på ett skolbibliotek i Östergötland eller på ett folkbibliotek utanför Östergötland/Tranås hör av dig innan du anmäler dig. Det kan finnas plats även för er, men kolla först!
Kostnad: Ingen - fika och lunch ingår.
Anmälan: Anmälan är bindande. Om du uteblir debiteras din arbetsgivare med 500kr. Du kan överlåta din plats till en kollega. Meddela i så fall detta till Linda Sävhammar.

Våra föreläsare

Anders Bjarby är en ingenjör och entreprenör med över 20 års erfarenhet av att hantera stora datamängder och är en specialist inom artificiell intelligens. Han är känd för att hålla engagerande workshops och föreläsningar som inspirerar åhörarna att omfamna AI-verktyg. Med sin unika förmåga att förklara komplexa idéer enkelt, och sin kreativitet som "Den första AI-ljuddramaturgen", överraskar och fascinerar Anders ständigt sin publik. Hans innovativa tillvägagångssätt gör varje presentation oförutsägbar och spännande. Utöver sina föreläsningar bidrar Anders aktivt till AI-gemenskapen genom bloggande, artiklar, en populär podcast och kreativa experiment som han delar på sociala medier, vilket befäster hans roll som en ledande tankeväckare inom AI-industrin.

Lyssna gärna på podden: Generativet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Anders är en del av.

Joel Rangsjö är svensk- och spansklärare i grunden, men som nu jobbar som AI-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun. Joel är intresserad av hur AI kan skapa mervärde och kan användas som hävstång - inte som en ersättare - för mänskligt tänkande och kreativitet. Joel driver podden AI-snack där han pratar om AI och lärande, hemsidan aiit.nu Länk till annan webbplats. där han skriver om AI-verktyg och är en flitigt anlitad föreläsare. Joel är snart aktuell med boken Nu har jag alltid någon att fråga - en bok om AI och skolans kompensatoriska uppdrag. En bok om hur AI kan höja kvaliteten på lärares arbete och få elever att lära mer.

 

Det finns 34 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 11 september klockan 21.00.

Skriv ditt förnamn här

Skriv ditt efternamn här

Skriv vilken organisation du tillhör här

Skriv din epostadress här

Skriv om arrangören behöver veta något om din anmälan, kostpreferenser mm

Kontakt

Linda SävhammarBiblioteksutvecklareBiblioteksutveckling Östergötland
Region Östegötlands logotyp

Biblioteksutveckling Östergötland

Region Östergötland
Biblioteksutveckling Östergötland
581 85 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier