biblioteksutveckling

Region Östergötland

Biblioteksutveckling

Lunchföreläsning Banned Books Week

medverkande Banned Books Week

Digitalt via Zoom

Välkommen att möta några biblioteksmedarbetare från USA som berättar om läget hos dem just nu, när de i sitt arbete möter krav på att viss litteratur inte ska få finnas i hyllorna. Vi får också höra mer om Banned Books Week Sverige.

Vi bjuder in till en digital lunchföreläsning och en presentation av Banned Books Week Sverige och en direktrapport från USA där många bibliotek har det besvärligt just nu. Skolbibliotek men också andra bibliotek möter i vissa stater i USA, krav på att för anmälarna olämpliga böcker, ska plockas bort från bibliotekshyllorna. Böcker som ofta handlar om rasfrågor, hbtqi-frågor eller sexualitet till exempel.


Med oss från New Jersey finns Tricina Strong-Beebe med kollegan Amy Penwell från New Jersey Association of School Librarians, liksom Martha Hickson. Martha fick Lemony Snicket Award 2023 efter att personligen fått utstå mycket hot och hat i sitt arbete som skolbibliotekarie från de som velat förbjuda böcker.


Introducerar gör Hanna Nordell, verksamhetschef Svenska Pen och Jens Zingmark, Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. De berättar om kampanjen Banned Books Week Sverige och om varför den är viktig här och hur läget är i stort i vårt land.

Möjlighet ges för deltagare att ställa frågor i chatten.
Föreläsningen sker via Zoom och länk skickas ut dagarna före till anmäld e-postadress.

Programmet spelas in och kommer att finnas tillgängligt efteråt en begränsad tid via Bibliotekutveckling Östergötlands hemsida. OBS! Anmäl dig inte om du vet att du tänker se evenemanget senare, så kan någon annan få chansen att vara med.

Ingen kostnad för att se föreläsningen

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 5 oktober klockan 18.00.

Kontakt

Peter ÅkessonBiblioteksutvecklareBiblioteksutveckling Östergötland
Linda SävhammarBiblioteksutvecklareBiblioteksutveckling Östergötland
Region Östegötlands logotyp

Biblioteksutveckling Östergötland

Region Östergötland
Biblioteksutveckling Östergötland
581 85 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier